📝 Despre

… proiectul de cercetare

Conținutul publicat este rezultatul unei cercetări în desfășurare despre „problema câinilor” de pe străzile din România și are ca scop accesibilizarea informațiilor revizuite și documentate. Deși anumite articole vor avea un aspect mai finisat, e posibil ca multe dintre acestea să funcționeze mai degrabă ca niște ciorne.

Acest studiu urmărește cum urbanizarea, privatizarea și gentrificarea orașelor marginalizează, alungă, sau chiar elimină în întregime animalele non-umane care conviețuiesc în preajma așezărilor umane. Problematizând procesele moderne de purificare, împreună cu discursurile prezente de „civilizare” și Europenizare a României, această cercetare arată cum animalele non-umane din spațiul urban ajung să fie percepute adesea ca un fel de pericol public nociv, purtătore de „mizerie” și „boli”, fiind astfel alocate unor categorii de non-apartenență în orașe, ca „animale rătăcite”, „hoinare”, și „fără adăpost”. Acest lucru instigă milă din partea oamenilor și duce la diverse acțiuni de ajutor, dar care nu pot totodată să aducă și o transformare a spațiului public, ci continuă dimpotrivă proiectul de înlăturare a non-umanilor din mediul în care trăiesc.

Explorând relațiile care apar între oameni și câini dintr-o perspectivă anti-speciistă, studiul analizează biopoliticile care guvernează corpul și populațiile așa-numitor „câini vagabonzi”, precum și „problema câinilor” din România, cu scopul de a propune, în cele din urmă, alte moduri non-antropocentrice și anti-autoritare de conviețuire cu acești locuitori non-umani.

Cercetarea explorează o serie de subiecte conectate între ele:

Postările, împreună cu proiectul de cercetare, sunt realizate de Aron Nor: cercetător, regizor, animator și editor al proiectului just wondering… Iar ilustrațiile prezente sunt create de Mina Mimosa: artistă vizuală și ilustratoare la același proiect comun. 🖤